Vælg en side

Som borger i EU har du ret til at få dine dagpenge med dig til udlandet i op til 3 måneder. Der er en række betingelser der skal være opfyldt for det kan lade sig gøre og så er der en række praktiske ting du skal sikre dig. Nedenfor får du den komplette guide – fra én der rent faktisk har prøvet det i praksis – nærmere bestemt i Malaga området. Lad det være sagt på forhånd – det er ikke nemt og kan du ikke spansk eller kan skaffe kontakter, der kan hjælpe dig hvor du skal hen, der kan spansk – vil jeg personligt ikke anbefale dig at tage af sted. Guiden her er for Spanien, men gælder til dels for andre lande også.

Inden afrejse til Spanien

Regler for at du må tage afsted

For at du må tage afsted med dine dagpenge til Spanien og søge job i Spanien er der en række betingelser, der skal være opfyldt. Helt kort skal du have været ledig i 4 uger og bosat i Danmark indtil afrejsedatoen. Du kan finde flere detaljer her: https://www.borger.dk/Sider/Dagpenge-i-udlandet.aspx

Papirer fra din a-akasse

Din a-kasse / fagforening har som regel én eller flere dedikerede personer med speciale i EØS dagpenge – altså dagpenge i f.eks. Spanien. Du kan kontakte dem på hovednummeret og fortælle du planlægger at tage til Spanien hvorefter de kan guide dig videre. Det der er vigtigt er at du modtager de relevante blanketter fra a-kassen. De kan være lidt forskellige a-kasserne imellem så få dem direkte fra a-kassen. Det kaldes dog et EØS 1 dokument, der resulteret i et PD U2 dokument samt U008 + U009 dokument. EØS 1 dokumentet skal du selv udfylde del A, jobcentret skal udfylde del B og a-kassen del C. Du skal bl.a angive afrejsedato. Jobcentret må tidligst udfylde dokumenterne 4 uger før afrejse, a-kassen skal have dem senest 14 dage før afrejse og du modtager de endelige dokumenter ca. 1 uge før afrejse fra a-kassen. Det kan være en god idé at presse lidt på din a-kasse for at få dem hurtigst muligt. Spanien skal have original dokumenter, så pas på dem og sørg for at du selv får en kopi af dokumenterne.

Afmelding fra det danske jobcenter

Inden din afrejse skal du afmelde dig det danske jobcenter. Det gør du på jobnet.dk. Det skal gøres senest på din afrejsedato fra Danmark – men du kan sagtens gøre det på forhånd. Det er nemmest at gøre via nettet.

Eures ansvarlige

www.eures.dk er en portal for arbejdssøgende i EU. Her kan du finde kontaktpersoner for hvert enkelt land der samtidig kan guide dig videre til en specifik kontaktperson i den by du skal tilknyttes arbejdsformidlingen. Jeg fik fat i den ansvarlige for Spanien – Carlos Salado, der tilknyttede mig til en specifik vejleder i  den by jeg skulle til. Svartiden var lynhurtig og det fungerede perfekt.

Søg om NIE nummer via den spanske ambassade i Danmark

Det her er vigtigt. I Spanien skal man bruge et NIE nr. til stort set alt – købe bil, bolig og tilmelde sig arbejdsformidlingen. Har du ikke et gyldigt NIE nr. (og dokumentation i form af papir eller kort) får du uden tvivl problemer. Jeg havde ikke det fysiske kort og måtte stort set tvinge/græde for at få dem til at underskrive papirerne fra Danmark. Det tager lang tid at få et NIE nr. Så start gerne flere måneder i forvejen. Det koster i Spanien ca. 7 euro for et NIE nr / papirkort, der er gyldigt i 3 måneder.

Jobcenter i Spanien

Når du ankommer til Spanien skal du inden 7 dage fra din afrejsedato i Danmark tilmelde dig arbejdsformidlingen/jobcentret i den by du skal bo. De fleste større byer har deres eget og din Eures vejleder har formentlig allerede guidet dig til din kontaktperson.

NIE nr.

Jeg gentager det med NIE nummeret her. Har du ikke fået gjort det fra Danmark skal du på én af de større politistationer, der kan udstede NIE kort. Der er som regel lang ventetid, de taler ikke engelsk og du skal være der over 3 omgange – for at booke tid og få blanketter, selve mødet, og afhentning af kortet. Du når det ikke på én uge som er den frist du har fra du er ankommet til Spanien og risikerer derfor at miste dine dagpenge.

Besøg på arbejdsformidlingen

For mig fungerede det første besøg og møde med arbejdsformidlingen godt til at starte med. Min Eures kontaktperson var klar, hjalp med at registrere mig i systemet (jeg havde et NIE nr). og jeg blev derefter sendt over til de, der skal udfylde papirerne fra Danmark. Dette ville de ikke. Uden et NIE nr. vil de ikke underskrive papirerne fra Danmark uden et fysisk NIE kort. Kan du spansk 100% er det muligt du kan gennemtvinge en underskrift – men jeg kunne ikke. Der var heller ingen hjælp i forhold til at få booket en ny tid – det foregår elektronisk. Heldigvis forbarmede en anden engelsktalende konsulent sig og hjalp med at få booket en ny tid til dagen efter, hvor jeg havde ansøgt om et NIE nr (kort) og betalt de 7 euro i banken. Dette var nok til at de (mangelfuldt) ville underskrive nogen af papirerne. Det virker som om spanierne er ret ligeglade med de danske papirer. De tager imod nogle af dem, men udfylder dem ikke og siger de vil sende dem til Danmark. Om det nogensinde sker er jeg ikke sikker på. Men du skal sikre dig en underskrift på U009 dokumentet på din egen kopi som du så kan scanne til din egen a-kasse.

Jobsøgningsregler / forpligtelser i Spanien

Det her er meget svært at få specifik information om. Som udgangspunkt skal du ikke møde yderligere op på jobformidlingen og du er ikke forpligtet til at søge job. Skal jeg være helt ærlig tror jeg dit spanske jobcenter / arbejdsformidling er ret ligeglade. Din danske a-kasse kan fortsat have betingelser for at du kan få dagpenge. Det vil som regel sige at søge aktivt for at få job hver uge.

Send dokumentation

Jeg har fået 3 ting jeg kunne sende til Danmark. Et brev der bekræftede jeg var tilmeldt arbejdsformidlingen, et “cover letter” der beskrev at dokument PD U2 og U009 var modtaget (de gad ikke have U008) og en kopi af dokument U009 med stempler og underskrift som jeg kunne scanne ind og sendt til Danmark på e-mail.

Dagpengekort

Sammen med dine papirer fra a-kassen har du højst sandsynlig også fået EØS dagpengekort. Disse skal du udfylde den sidste søndag i måneden og først scanne og sende pr. e-mail, derefter sende dem fysisk pr. post til din danske a-kasse.