Vælg en side

Dagpenge er en god ting at vide noget om. Hvis det skulle ske, at du blev arbejdsløs eller ikke er i stand til at arbejde, så er dagpenge din indtægtskilde. Derfor er det godt at orientere sig om både dagpenge, altså hvad det er for noget, men også om selve dagpengesatserne. Denne guide vil hjælpe dig med at forstå hvad dagpenge er, men også andre basale informationer vedrørende dette.

Dagpenge
Man kan sige at dagpenge er en form for kompensation. Det er en kompensation i tilfælde af arbejdsløshed og sygdom. Desuden dækker dagpenge også over skader, graviditet og fødsel. Der findes to forskellige former for dagpenge: arbejdsløshedsdagpenge og sygedagpenge.

Arbejdsløshedsdagpenge
Arbejdsløshedsdagpenge siger sig selv. Det er dagpenge man får fordi man er arbejdsløs. Der er dog nogle krav der skal opfyldes før man kan få dagpenge. Blandt andet så skal man være medlem af en A-kasse(arbejdsløshedskasse).

Der er også flere andre krav, der skal muliggøres før man kan få lov til at få dagpenge. Man skal blandt andet have arbejdet i 52 uger, før man kan få udløst dagpenge i 2 år. Ser man en oversigt over de sidste 20 år, så er dagpengeperioden faldet drastisk. I 1995 var den på 7 år, 1997 var den på 4 år, mens den i 2010 blev sat yderligere ned til kun 2 år.

Sygedagpenge
Sygedagpenge er penge man får, hvis man ikke er i stand til at arbejde. Her gælder der blandt andet reglen om at man skal være uegnet til at udføre et arbejde. Er du f.eks. kontorassistent og uheldigvis får brækket begge hænder, så er der ikke meget arbejde, du kan udføre. Men det er som sagt ikke dig selv der kan vurdere om du er uegnet, men det er ofte nogle sagsbehandlere og læger, der skønner om du kan arbejde eller ej.

Dagpengesatser
Hvert år kommer der nogle nye dagpengesatser, så det er vigtigt at holde sig opdateret, hvis man vil få fat i de allernyeste opdateringer af dagpengesatserne. Disse dagpengesatser er satserne for året 2011.

For lønmodtagere, så er den maksimale dagpengesats på hhv. 766 kroner om dagen(fuldtid) og 511 kroner om dagen(deltid). Den minimale dagpengesats for lønmodtagere er 628 kroner om dagen(fuldtid).

Disse dagpengesatser er for lønmodtagere og gælder altså ikke folk som er selvstændige eller dem som er på efterløn. Husk også at, hvis du vil få dagpenge, så er det vigtigt at du har en god A-kasse.

Du kan læse meget mere om de forskellige A-kasser her, og finde ud af hvilken en der passer dig bedst. Du kan spare mange penge på at vælge den rigtige A-kasse!